Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierożki te można podawać również posypane cukrem lub oblane masełkiem

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • 3 szkl mąka,
  • 1 szt jajko,
  • 1 szkl woda,
  • 1/2 kg jagody,
  • 1 łyżka oliwa,
  • 150 ml śmietanka,
  • 3 łyżki cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać oliwę, wlewać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować. Wycinać szklanką krążki, nakładać owoce, złożyć na pół i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać . Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch. Podawać z bitą śmietaną.