Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zaczyna się sezon na jagody więc czemu by nie zrobić wspaniałych i słodkich pierogów z jagodami które wszyscy uwielbiają.

Pierogi z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • ciepła woda
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Farsz: Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą. Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy olej i sól, oraz wodę. Wyrabiamy ciasto dolewając wody. Gdy ciasto będzie gotowe. Odstawiamy je na 30 minut pod ściereczkę. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą cienko rozwałkować. Kubkiem wyciąć koła. Na każde koło nałożyć łyżeczkę jagód i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez ok 5 minut.
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami polane sosem waniliowym.
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami polane sosem waniliowym.
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami polane sosem waniliowym.
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami polane sosem waniliowym.