Sposób przygotowania:
Pierogi z jagodami
Przygotowanie: 1. Na stolnicę przesiać mąkę. Jeśli dodajemy jajko należy to zrobić w tym momencie. 2. Wrzątek wlewać partiami do mąki i za pomocą noża siekać tak jak kruche ciasto. Może się okazać,że 200 ml będzie za dużo wtedy nie należy dodawać całości. Tutaj chodzi o efekt zaparzenia mąki. 3. Wyrobione ciasto zawinąć w ściereczkę i odstawić na 10 minut by odpoczęło. Ciasto ma być elastyczne,gładkie i nie lepiące się do rąk. 4. W tym czasie opłukać jagody,dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. 5. Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę wyrobić. Rozwałkować i wykrajać okręgi. U mnie miały średnicę 9 cm. 6. Na każdy placek wyłożyć 1 lub 1,5 łyżeczki jagód. 7. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy.