renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Pierogi z jagodami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie jagód i sera w farszu do pierogów okazało się bardzo dobrym pomysłem, smakowały moim dzieciom wyśmienicie.

Pierogi z jagodami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami i serem

 

  • 500 gram maki pszennej
  • 200 gram mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • letnia woda
  • jagody świeże
  • 200 gram sera białego
  • 200 ml śmietany 18%
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami i serem
Na stolnicę wysypujemy obie mąki, dodajemy jajko, olej i zarabiamy z letnią wodą. Ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy z niego krążki szklanką. Jagody dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Ser biały z 1 łyżką śmietany i cukrem urabiamy. Na każdym krążku kładziemy troszkę serka i parę jagód i sklejamy dokładnie brzegi. Zagotowujemy wodę z łyżeczką soli (można dodać troszkę oleju, aby pierogi się nie sklejały) i gotujemy pierogi. Po wyjęciu z wody podajemy polane śmietanką wymieszaną z cukrem.
Pierogi z jagodami i serem
Z mąki, jajka, soli, oleju i wody zarabiamy ciasto.
Pierogi z jagodami i serem
Wałkujemy podsypując mąką i wykrawamy krążki.
Pierogi z jagodami i serem
Na każdy krążek nakładamy farsz serowy i jagody.
Pierogi z jagodami i serem
Wszystkie pierożki dokładnie sklejamy, aby podczas gotowania nie popękały.