mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pierogi z jagodami wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepsze na ciepło polane sosem jagodowo-śmietanowym:)

Pierogi z jagodami wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami wg Mychy

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • +/- 125 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła (82% tł.)

 

  • Nadzienie:
  • 300 g jagód
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu
  • garść jagód
  • 1-2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami wg Mychy
Mąkę łączę w misce z gorącą wodą, solą, miękkim masłem i żółtkiem. Zagniatam ciasto i przykrywam miską. Ciasto dzielę na mniejsze części i każdą z nich wałkuję na niezbyt cienkie placki, wykrawam kółka i każde wałkuje. Jagody myję, osuszam dokładnie i mieszam z cukrem. Jagody (2 łyżeczki) nakładam na każdy kawałek ciasta, sklejam i kładę na deskę oprószoną mąką. W garnku gotuję wodę z solą i olejem. Do wrzącej wody wrzucam pierogi. Gotuję około 4 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Ugotowane pierogi wyjmuję łyżką cedzakową na talerze. Z pozostałych jagód robię sos, miksując je ze śmietaną. Od razu podaję.
Pierogi z jagodami wg Mychy
Z podanych składników zagniatam ciasto, lepię kule
Pierogi z jagodami wg Mychy
Wykrawam z rozwałkowanego ciasta kółka za pomocą lejka
Pierogi z jagodami wg Mychy
Na rozwałkowane kółka nakładam po trochu jagód
Pierogi z jagodami wg Mychy
Ugotowane pierogi polewam sosem ze zmiskowanych jagód i śmietany