szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pierogi z jagodami wg szpileczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny letni obiad. Podajemy ze śmiataną lub jogurtem. Pyszności.

Pierogi z jagodami wg szpileczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami wg szpileczki

 

  • szklanka mąki
  • mała łyżeczka masła
  • sól
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • jagody (ok 150 g)
  • łyżka cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami wg szpileczki
Mąkę wsypać do miski, dodać masło i szczyptę soli. Całość zalać wrzątkiem i mieszać drewnianą łyżką. Gdy masa przestygnie wyrabiać ręką aż ciasto zrobi się elastyczne. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Jagody oczyścić z ogonków i listków i wymieszać z cukrem. Jagody z cukrem kłaść na kółkach ciasta, zamykać i dokładnie sklejać. Gotować w osolonej wodzie, ok 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać polane śmiataną lub jogurtem i ewentualnie posypane cukrem.
Pierogi z jagodami wg szpileczki
Podstawowe składniki to mąka, sól i jagody
Pierogi z jagodami wg szpileczki
Jagody oczyszczamy i mieszamy z cukrem
Pierogi z jagodami wg szpileczki
Ciasto wyrabiamy najpierw łyżką a potem ręką
Pierogi z jagodami wg szpileczki
Na każde kółeczko ciasta nakładamy jagody

Tagi:

pierogi danie