Sposób przygotowania:
Pierogi z jeżynami
Ciasto: mąkę wsypujemy na stolnicę, mieszamy z solą. W mące robimy wgłębienie, wbijamy żółtko i wlewamy stopione masło. Zagniatamy ciasto, po trochu dolewamy ciepłej wody. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i wilgotne, ale nie może się kleić do rąk. W zależności od potrzeb dosypujemy mąki albo dolewamy ciepłej wody. Z gotowego ciasta odcinamy kawałek i rozwałkowujemy, pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką.
Literatką lub foremką wycinamy kółka, dajemy jeżyny wymieszane z cukrem i zlepiamy pierogi.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, podajemy polane masełkiem lub śmietanką.
Literatką lub foremką wycinamy kółka, dajemy jeżyny wymieszane z cukrem i zlepiamy pierogi.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, podajemy polane masełkiem lub śmietanką.
zbysiowa
bietka
Dziękuję bardzo :)
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2