bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Pierogi z jeżynami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne pierogi z jeżynami, w sezonie na te pyszne owoce takie pierogi muszą być zrobione obowiązkowo.

Pierogi z jeżynami

Składniki:

Pierogi z jeżynami

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki stopionego masła
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo

  • jeżyny
  • cukier
  • śmietanka do polania

Sposób przygotowania:

Pierogi z jeżynami
Ciasto: mąkę wsypujemy na stolnicę, mieszamy z solą. W mące robimy wgłębienie, wbijamy żółtko i wlewamy stopione masło. Zagniatamy ciasto, po trochu dolewamy ciepłej wody. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i wilgotne, ale nie może się kleić do rąk. W zależności od potrzeb dosypujemy mąki albo dolewamy ciepłej wody. Z gotowego ciasta odcinamy kawałek i rozwałkowujemy, pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką.

Literatką lub foremką wycinamy kółka, dajemy jeżyny wymieszane z cukrem i zlepiamy pierogi.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, podajemy polane masełkiem lub śmietanką.