Sposób przygotowania:
Letnie pierogi z morelamiETAP 1:
Morele obrać i pokroić na mniejszą kostkę, przełożyć do garnka dodać do nich miód, orzechy i 2 łyżki wody, wymieszać.
ETAP 2:
Garnek postawić na małym gazie po zagotowaniu trzymać na ogniu jeszcze 2-3 minuty, aż owoce puszczą sok. Całe nadzienie jeszcze gorące wylać na sitko z owoców będzie farsz do pierogów, a z tego co się odsączy powstanie pyszny sos do pierogów.
ETAP 3:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, olej i dolewając ciepła wodę ( tak na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto na pierogi, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i przy pomocy szklanki wyciąć krążki z ciasta.
Farsz nakładać łyżeczką na środku każdego krążka i zlepić pierogi.
ETAP 4:
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i ugotować partiami pierogi.
Po lekkim przestudzeniu podawać pierogi polane powstałym sosem morelowo-orzechowym.