iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Letnie pierogi z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Latem bardzo chętnie sięgamy po potrawy ze świeżymi owocami lub warzywami, pierogi z owocami to jedno z najlepszych letnich dań.

Letnie pierogi z morelami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Letnie pierogi z morelami

ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej + do podsypywania
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ciepła woda

nadzienie:

Sposób przygotowania:

Letnie pierogi z morelami

ETAP 1:

Letnie pierogi z morelami
Morele nie trzeba bardzo drobno kroić.

Morele obrać i pokroić na mniejszą kostkę, przełożyć do garnka dodać do nich miód, orzechy i 2 łyżki wody, wymieszać.

ETAP 2:

Letnie pierogi z morelami
Dokładnie odsączyć sos od owoców na sitku.

Garnek postawić na małym gazie po zagotowaniu trzymać na ogniu jeszcze 2-3 minuty, aż owoce puszczą sok. Całe nadzienie jeszcze gorące wylać na sitko z owoców będzie farsz do pierogów, a z tego co się odsączy powstanie pyszny sos do pierogów.

ETAP 3:

Letnie pierogi z morelami
Nie trzeba nakładać dużo owoców na krążek ciasta.

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, olej i dolewając ciepła wodę ( tak na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto na pierogi, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i przy pomocy szklanki wyciąć krążki z ciasta.
Farsz nakładać łyżeczką na środku każdego krążka i zlepić pierogi.

ETAP 4:

Letnie pierogi z morelami

W większym garnku zagotować sporą ilość wody i ugotować partiami pierogi.

Po lekkim przestudzeniu podawać pierogi polane powstałym sosem morelowo-orzechowym.