SUPERPRZEPIS

Pomidory faszerowane pęczakiem, rukolą i oliwkami

  • Ania321
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pomidory faszerowane pęczakiem, rukolą i oliwkami Więcej zdjęć (5)

Pomidory malinowe nadziane kaszą pęczak, rukolą oraz oliwkami, posypane żółtym serem i zapieczone w piekarniku to smaczne i lekkie danie, w sam raz na obiad w upalny dzień.

Składniki:

Pomidory faszerowane pęczakiem, rukolą i oliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane pęczakiem, rukolą i oliwkami
Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, a gdy przestygnie, wrzucamy ją do miski.

Dodajemy pokrojoną rukolę.

Z pomidorów odcinamy górne części, delikatnie wyjmujemy miąższ i dodajemy go do reszty składników. Dodajemy również pokrojone w plasterki oliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Nakładamy farsz do pomidorów i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Pomidory faszerowane pęczakiem, rukolą i oliwkami
Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, a gdy przestygnie, wrzucamy ją do miski.
Pomidory faszerowane pęczakiem, rukolą i oliwkami
Z pomidorów odcinamy górne części, delikatnie wyjmujemy miąższ i dodajemy go do reszty składników.
Pomidory faszerowane pęczakiem, rukolą i oliwkami
Dodajemy również pokrojone w plasterki oliwki.
Pomidory faszerowane pęczakiem, rukolą i oliwkami
Nakładamy farsz do pomidorów i posypujemy startym żółtym serem.