Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby zalać gorącą wodą, pozostawić na kilka godzin pod przykryciem, ugotować do miękkości. Kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą, ugotować do miękkości, ostudzoną odcisnąć z nadmiaru wody. Zmielić razem z grzybami na sitku o grubych oczkach.
Cebulę obrać , pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, na środek każdego nakładać farsz. Każdy krążek złożyć na pół i zlepić brzegi pierogów robiąc falbankę.
Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, 3-4 minuty od wypłynięcia.
Cebulę obrać , pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, na środek każdego nakładać farsz. Każdy krążek złożyć na pół i zlepić brzegi pierogów robiąc falbankę.
Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, 3-4 minuty od wypłynięcia.