bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pierogi możemy podać na kolację Wigilijną lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Uwielbiam takie pierogi.

Pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • Farsz:

 

  • 2 kilogramy kapusty kiszonej

 

 

  • 4 cebule

 

 

 

  • Ciasto:

 

 

  • 2 szklanki ciepłej wody

 

 

  • 1/4 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby zalać gorącą wodą, pozostawić na kilka godzin pod przykryciem, ugotować do miękkości. Kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą, ugotować do miękkości, ostudzoną odcisnąć z nadmiaru wody. Zmielić razem z grzybami na sitku o grubych oczkach.

Cebulę obrać , pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, na środek każdego nakładać farsz. Każdy krążek złożyć na pół i zlepić brzegi pierogów robiąc falbankę.

Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, 3-4 minuty od wypłynięcia.
Pierogi z kapustą i grzybami
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Pierogi z kapustą i grzybami
Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy.
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy.