Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybamiFarsz
W woku rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone w małą kosteczkę pieczarki, smażyć do odparowania.
ETAP 2:
Suszone grzyby namoczyć na kilka godzin a następnie ugotować, osączyć drobno pokroić. Kapustę posiekać, ugotować, odcisnąć ( gdy jest bardzo kwaśna, przed gotowaniem wypłukać). Kapustę wraz z grzybami połączy z pieczarkami, przyprawić solą i pieprzem.
ETAP 3:
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, oliwę, sól i maślankę. Stopniowo wlewając wodę wymieszać i zagnieść ciasto. Nakryć talerzem, pozostawić na kilkanaście minut.
ETAP 4:
Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, włożyć porcję przygotowanego farszu.
ETAP 5:
Dokładnie zlepić brzegi, formując pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, stopniowo wrzucać pierogi, gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z usmażoną cebulą lub boczkiem.