Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi często goszczą na moim stole. Przygotowuję pierożki z różnym nadzieniem, domownicy je bardzo uwielbiają.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami

Farsz

Pierogi z kapustą i grzybami
Na oleju podsmażyć posiekane pieczarki i cebulę.

W woku rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone w małą kosteczkę pieczarki, smażyć do odparowania.

ETAP 2:

Pierogi z kapustą i grzybami
Wszystkie składniki nadzienia razem połączyć.

Suszone grzyby namoczyć na kilka godzin a następnie ugotować, osączyć drobno pokroić. Kapustę posiekać, ugotować, odcisnąć ( gdy jest bardzo kwaśna, przed gotowaniem wypłukać). Kapustę wraz z grzybami połączy z pieczarkami, przyprawić solą i pieprzem.

ETAP 3:

Pierogi z kapustą i grzybami
Z przygotowanych produktów zrobić gładkie ciasto.

Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, oliwę, sól i maślankę. Stopniowo wlewając wodę wymieszać i zagnieść ciasto. Nakryć talerzem, pozostawić na kilkanaście minut.

ETAP 4:

Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić kółka, nałożyć farsz.

Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, włożyć porcję przygotowanego farszu.

ETAP 5:

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi bardzo dokładnie zlepić.

Dokładnie zlepić brzegi, formując pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, stopniowo wrzucać pierogi, gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z usmażoną cebulą lub boczkiem.