Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 285]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

przepis na pierogi z kapustą i grzybami, lubię je jeść, nie tylko w święta. przepis prosty i w rozsądnej cenie

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

 

  • FARSZ:
  • kapusta kiszona - 1 kg
  • cebula - 2-3szt
  • suszone grzyby - 10 dag
  • sól
  • pieprz
  • olej - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Cebulę obrać, opłukać i posiekać , podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrajaną kapustę kiszoną przesmażyć chwilę razem i zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości.

Następnie kapustę odcedzić i odcisnąć z wody.

Grzyby opłukać, zalać zimną woda i zostawić na noc, następnego dnia ugotować je do miękkości wyjąć,przestudzić i drobno posiekać.

Grzyby połączyć z kapustą, doprawić do smaku solą i pieprzem i dobrze razem wymieszać.

Z mąki, soli i jajka zagniatamy ciasto dolewając po trochu wodę, aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do rąk, następnie podzielić je na 4-5 części, każdą część cienko rozwałkować i wykrawać z niej krążki, na każdy krążek nakładamy łyżką farsz i składamy na pół sklejając brzegi.

W dużym garnku ugotować wodę, posolić i delikatnie wrzucać pierogi, zamieszać łyżką i gotować od wypłynięcia na wierzch ok 4 minut.

Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i układać na talerzu.