Sposób przygotowania:
Rolada drobiowa z warzywami
Filet z kurczaka po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu ponacinać i rozbić na płaty uważając, by nie porobić dziur. Każdy płat oprószyć solą pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Połowę brokułu rozdzielić na różyczki, odciąć łodyżki, a następnie zalać gorąca wodą tak na 3 minuty, po czym odsączyć na sitku. Ser żółty i obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski i wymieszać.
Na przygotowane płaty nałożyć małe kawałki różyczek brokułu, nałożyć farsz z sera i marchewki, posypać mieszanką polskich ziół, zwinąć w roladę obwiązać nitką kuchenną. Roladę posmarować oliwą i oprószyć również ziołami.
Przygotowane rolady włożyć na rozgrzany tłuszcz podsmażyć, a następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (u mnie około 40 minut). Po usmażeniu nitkę z rolad odwinąć a roladę pokroić w plastry o grubości 1, 5 cm. Podawać z ziemniakami lub kluskami albo nawet z frytkami i ulubioną surówką. Można również podać jako smaczną przekąskę.
Na przygotowane płaty nałożyć małe kawałki różyczek brokułu, nałożyć farsz z sera i marchewki, posypać mieszanką polskich ziół, zwinąć w roladę obwiązać nitką kuchenną. Roladę posmarować oliwą i oprószyć również ziołami.
Przygotowane rolady włożyć na rozgrzany tłuszcz podsmażyć, a następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (u mnie około 40 minut). Po usmażeniu nitkę z rolad odwinąć a roladę pokroić w plastry o grubości 1, 5 cm. Podawać z ziemniakami lub kluskami albo nawet z frytkami i ulubioną surówką. Można również podać jako smaczną przekąskę.
lukrowanepierniczki