sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Fantastyczne i delikatne pierogi. Zarówno ciasto jak i farsz zawierają dodatkowy składnik, który nadaję im wyjątkowego smaku. Polecam odsmażać je na oleju kokosowym.

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Składniki:

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Ciasto

  • ok. 350 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ok. 1 szkl gorącej wody

Farsz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą jaglaną i serem
300 ml wody gotujemy, na wrząca wsypujemy kaszę. Gotujemy około 15 minut. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę, cukier waniliowy, jogurt i cynamon. Dokładnie mieszamy i dosładzamy.

Mąkę zagniatamy z żółtkiem, solą i olejem kokosowym. Stopniowo dolewamy wodę.

Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy na cienki placek, około 5 mm.

Wycinamy kółka, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Zamiast kaszy z wiśniami możemy użyć zwykłej jaglanej i dodać do niej wiśnie z soku.  

Tagi:

pierogi danie