Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą jaglaną i serem korycińskim
FARSZ : Do garnka wsypać kaszę i prażyć chwilę, zalać ją wrzątkiem i odlać wodę. Znowu wlać 400 ml wrzątku, dodać łyżkę oleju i odrobinę soli i gotować pod przykryciem bez mieszania około 20 minut. Zostawić ją zakrytą do przestudzenia. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki, chwilę smażyć i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zrumienienia się cebuli. Kaszę i pieczarki przełożyć do miski ( muszą być chłodne ), dodać pokrojony w kosteczkę ser oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać farsz. CIASTO : Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać i zrobić dołek. Wodę wymieszać z jajkiem i żółtkiem i olejem i wlewać do mąki mieszając najlepiej widelcem. Połączone składniki wyjąć na blat i zagnieść ciasto. Z ciasta dzielić porcje, wałkować na cienkie placki i wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każdy krążek nakładać porcje farszu, zlepiać pierogi i układać je na ściereczce zakrywając drugą aby nie wyschły. Zagotować wodę w garnku, posolić, znów zagotować ( można dodać odrobinę oleju ). Pierogi kłaść na wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować ugotowane łyżką cedzakową. Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, będzie do okraszenia pierogów, ale nie jest to konieczne. Pierogi podsmażyć na patelni na kilku łyżkach oleju. Podawać gorące z ulubiona surówką.