Sposób przygotowania:
Dyniowe pierogi z kaszanką
NADZIENIE: Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy kaszanką. Całość smażmy, na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farsz przed nałożeniem studzimy. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk, a nim dołek. Do środka dajemy olej, sól, proszek do pieczenia i dynię. Stopniowo wyrabiamy ciasto wlewając wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ilość wody w przepisie jest orientalna - wszystko zależy od konsystencji dyniowego puree. Gotowe ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia. Sklejamy ciasto formując pierogi. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej odrobinę oleju oraz sól. Wrzucamy porcjami pierogi i gotujemy je, około 4 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy. Słoninę kroimy w kostkę i przytapiamy. Otrzymanymi skwarkami polewamy pierogi przed podaniem. Całość dekorujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
skuter5
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki