jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe pierogi z kaszanką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Na taki obiadek zawsze znajdą się chętni! Złociste , dyniowe pierogi i niezawodna kaszanka stanowią bowiem pyszne połączenie !! Polecam!!

Dyniowe pierogi z kaszanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe pierogi z kaszanką

 

  • Składniki na ok 5-6 porcji
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • ok 0,5 szklanki gorącej wody,
  • 200 g gęstego puree z dyni,
  • szczypta soli,
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 400 g kaszanki,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • Dodatkowo:
  • około 150 gram słoniny ,
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe pierogi z kaszanką
NADZIENIE: Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy kaszanką. Całość smażmy, na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farsz przed nałożeniem studzimy. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk, a nim dołek. Do środka dajemy olej, sól, proszek do pieczenia i dynię. Stopniowo wyrabiamy ciasto wlewając wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ilość wody w przepisie jest orientalna - wszystko zależy od konsystencji dyniowego puree. Gotowe ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia. Sklejamy ciasto formując pierogi. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej odrobinę oleju oraz sól. Wrzucamy porcjami pierogi i gotujemy je, około 4 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy. Słoninę kroimy w kostkę i przytapiamy. Otrzymanymi skwarkami polewamy pierogi przed podaniem. Całość dekorujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
Dyniowe pierogi z kaszanką
na cebulce przysmażamy kaszankę. studzimy
Dyniowe pierogi z kaszanką
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy . Zagniatamy elastyczne ciasto
Dyniowe pierogi z kaszanką
na przygotowanych kółkach nakładamy nadzienie
Dyniowe pierogi z kaszanką
Sklejamy zgrabne pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie