Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

pierogi z kawałkami ananasa i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne pierogi z dodatkiem ananasa

pierogi z kawałkami ananasa i serem

Składniki:

pierogi z kawałkami ananasa i serem

 

  • 600 gram mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżka płaska oleju
  • jedno jajo

 

  • NADZIENIE:

 

  • Opakowanie twarożku (250 gram)
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • żółtko
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka zwykłego cukru

Sposób przygotowania:

pierogi z kawałkami ananasa i serem
CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy szklankę cieplej wody, olej , wbijamy jedno jajo. Ręcznie lub mikserem zagniatamy nasze ciasto. Jeżeli będzie za mokre dodajemy mąkę.

Wykładamy ciast na stolnicę, dzielimy je na kilka części, by łatwiej było rozwałkowywać.
Rozwałkowujemy i odciskamy ze szklanki krążki.


Ananas kroimy w bardzo cienka kosteczkę i dajemy na sitko by sok ściekł.
W miseczce widelcem rozdrabniamy twarożek. Dodajemy żółtko, jogurt i cukier wraz z cukrem waniliowym. Dokładnie wszystko mieszamy.
Wrzucamy na koniec ananas pokrojony i mieszamy delikatnie.
Na krążki wykładamy łyżeczką naszą masę serowaą i zlepiamy pierogi palcami, maszynką lub po prostu widelcem ;)
Wrzucamy do gotującej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch.
Podajemy z jogurtem :)
Smacznego

Tagi:

pierogi danie