Sposób przygotowania:
Pierogi z kiełbasą i cebulą.
Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Cebulę i kiełbasę kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kiełbasę aby się zarumieniła oraz pozbyła nadmiaru tłuszczu. Gdy uzyskamy zadowalający nas kolor, wrzucamy cebulkę i smażymy chwilę aby się tylko zeszkliła. Na koniec posypujemy przyprawą, majerankiem i pieprzem..dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby ostygło, przechylając patelnię aby tłuszcz spłyną na dół. Ciasto wałkujemy na cienki placek, następnie wykrawamy krążki i nadziewamy pierogi kiełbasianym nadzieniem. W szerokim garnku gotujemy około 2 l wody z dodatkiem 3/4 łyżki soli i rzucamy partiami pierogi. Gotowe pierogi polewamy tłuszczem jaki nam został z duszenia cebuli i kiełbasy.