Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierogi z kiełbasą i cebulą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi z cebulowo- kiełbasianym nadzieniem.

Pierogi z kiełbasą i cebulą. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z kiełbasą i cebulą.

 

  • 2 łyżki serka o niskiej zawartości tłuszczu
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • Farsz: 2 średnie cebula
  • 20 dkg cienkiej kiełbasy
  • łyżeczka czerwonej przyprawy do mięs
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • łyżka oleju
  • woda i sól do gotowania pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi z kiełbasą i cebulą.
Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Cebulę i kiełbasę kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kiełbasę aby się zarumieniła oraz pozbyła nadmiaru tłuszczu. Gdy uzyskamy zadowalający nas kolor, wrzucamy cebulkę i smażymy chwilę aby się tylko zeszkliła. Na koniec posypujemy przyprawą, majerankiem i pieprzem..dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby ostygło, przechylając patelnię aby tłuszcz spłyną na dół. Ciasto wałkujemy na cienki placek, następnie wykrawamy krążki i nadziewamy pierogi kiełbasianym nadzieniem. W szerokim garnku gotujemy około 2 l wody z dodatkiem 3/4 łyżki soli i rzucamy partiami pierogi. Gotowe pierogi polewamy tłuszczem jaki nam został z duszenia cebuli i kiełbasy.
Pierogi z kiełbasą i cebulą.
Z tej porcji ciasta wychodzi około 20 pierogów.
Pierogi z kiełbasą i cebulą.
Cebulę i kiełbasę kroimy na krążki, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju.
Pierogi z kiełbasą i cebulą.
Stopień smażenia składników na nadzienie zależy od naszych upodobań.