Izabela27

Izabela27

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Pierogi z kurkami i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi, które warto zrobić w sezonie grzybowym. Możemy do nich wykorzystać mięso które pozostało nam z gotowania np. rosołu.

Pierogi z kurkami i mięsem

Składniki:

Pierogi z kurkami i mięsem

 

  • Ciasto na pierogi:
  • 1/2 kg mąki
  • ok 1 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • Farsz:
  • 20 dag kurek
  • 2 ugotowane udka (lub inne mięso porosołowe)
  • 2 cebulki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kurkami i mięsem
Ciasto: Na stolnice wsypujemy mąkę, robimy dołek, dodajemy sól i stopniowo wlewamy wodę, zagniatając, wody dodajemy tyle ile zabierze ciasto (może to być mniej lub więcej niż szklanka), gdy ciasto będzie lekko zarobione dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy aż będzie miało jednolita konsystencję i będzie ładnie odchodziło od ręki( nie będzie sie lepiło), gdy zajdzie taka potrzeba możemy podsypać mąką. Formujemy kulę i przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok, 30 min. Farsz: Na patelni roztapiamy masło, i szklimy dodajemy cebulkę pokrojona w kostkę. Kurki czyścimy, płuczemy, kroimy w kostkę ( nie za drobną) i dodajemy do cebulki gdy ta sie ładnie zeszkli. Gdy grzyby nam sie podsmażą dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Przyprawiamy pieprzem oraz sola, podsmażamy jeszcze ok 5 min. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżeczce wystudzonego farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Gotowe pierogi mozmy polać przysmażoną cebulka lub po prostu samym masełkiem.