SUPERPRZEPIS

Pierogi z kurkami

  • 4
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Pierogi z kurkami Więcej zdjęć (5)

smaczne pierogi z kurkami ..............

Składniki:

Pierogi z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kurkami
Farsz :

Blanszowane kurki ( zbierałam kilka dni wcześniej więc musiałam zblanszować, ale jak mamy świeże to nie ma potrzeby blanszowania ) posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić masło i roztopić, dodać kurki i podsmażyć. Następnie dodać cebulkę i smażyć do zeszklenia. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem.



Ciasto :

Jajko rozbełtać z olejem, Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wodę i rozbełtane jajko i przemieszać drewnianą łyżką a potem wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Podsypując mąką wałkować kawałki ciasta na cienki placki i wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każdy krążek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi a potem układać na czystej ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wyschły. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju do miękkości kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmować na talerze łyżką cedzakową, można okrasić i podać np. z surówka z młodej kapusty.
Pierogi z kurkami
najpierw należy przygotować farsz na pierogi.
Pierogi z kurkami
potem zrobić ciasto i wycinać krążki .....
Pierogi z kurkami
na każdy krążek nakładać porcje nadzienia kurkowego
Pierogi z kurkami
pierogi gotować do miękkości kilka minut