jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Pierogi z maliną i czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zrobiłam pierogi z porzeczkami czerwonymi z dodatkiem malin i wyszły wyśmienite. Warto eksperymentować nawet w kuchni.

Pierogi z maliną i czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi z maliną i czerwoną porzeczką

 

  • mąka 400 g
  • sól do smaku 1 szczypta
  • mąka kartoflana 1 łyżeczka
  • woda gorąca 1 szklanka
  • maliny 2 szklanki
  • porzeczki czerwone 2 szklanki
  • cukier według uznania
  • jajko 1 szt.
  • woda 3 litry

Sposób przygotowania:

Pierogi z maliną i czerwoną porzeczką
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać mąkę kartoflaną i olej. Wlać gorącą wodę i zamieszać łyżką. Następnie dodać jajko i wymieszać, wyrobić ciasto wolniejsze jak na makaron. Odstawić na 20 - 30 minut aby ciasto odpoczęło. Rozwałkować ciasto cieniutko i wykrawać krążki szklanką. Nakładać do każdego malinę i porzeczki czerwone, zlepiać pierogi dokładnie dookoła i wrzucać na wrzątek, gotować około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 

Z malin i porzeczek czerwonych zmiksowanych z dodatkiem odrobiny wody i cukru przygotować sos na polanie pierogów. Po wyjęciu z wody polać pierogi przygotowanym sosem.
Pierogi z maliną i czerwoną porzeczką
Przesiać mąkę, wlać gorącą wodę i zamieszać, wbić jajko
Pierogi z maliną i czerwoną porzeczką
wyrobić ciasto wolniejsze niż na makaron i odłożyć na 30 minut
Pierogi z maliną i czerwoną porzeczką
następnie rozwałkować ciasto cieniutko podsypując mąką
Pierogi z maliną i czerwoną porzeczką
Wycinać szklanką krążki i nakładać maliny i porzeczki czerwone, dodać cukru
Pierogi z maliną i czerwoną porzeczką
Sklejać zgrabne pierożki
Pierogi z maliną i czerwoną porzeczką
pierogi wrzucić na wrzątek i gotować około 2-3 minuty

Tagi:

pierogi danie