Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z malinami i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierogi ze świeżymi brzoskwiniami i malinami, polane syropem klonowym to strzał trafiony w dziesiątkę.

Pierogi z malinami i brzoskwiniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z malinami i brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 150 ml wody gazowanej
  • sól
  • Pozostałe składniki:
  • 2-3 brzoskwinie
  • 1 szkl malin
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kisielu malinowego
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

Pierogi z malinami i brzoskwiniami
Z mąki, rozpuszczonego masła, żółtek, szczypty soli i wody gazowanej zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i pozostawić na 20 minut aby odpoczęło.

Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, dodać maliny, cukier waniliowy i kisiel, wymieszać.

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, ułożyć owoce, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.

Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać syropem klonowym. 
Pierogi z malinami i brzoskwiniami
Mąkę połączyć z żółtkami, rozpuszczonym masłem i wodą gazowaną
Pierogi z malinami i brzoskwiniami
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wyciąć krążki.
Pierogi z malinami i brzoskwiniami
Pokrojone brzoskwinie i maliny wymieszać z cukrem waniliowym i kisielem.
Pierogi z malinami i brzoskwiniami
Na każdy krążek ciasta ułożyć porcję przygotowanych owoców.
Pierogi z malinami i brzoskwiniami
Dokładnie zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie.