SUPERPRZEPIS

Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami

Co za smak i zapach. Uwielbiam maliny a w połączeniu z twarogiem i kaszą manną wyszły zjawiskowo. Polecam na letni obiad!

Składniki:

Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami

 

 

  • Farsz:
  • 250 g chudego twarogu
  • 1 łyżka śmietany 18% (gęstej)
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • Ok. 100 g malin

Sposób przygotowania:

Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami

ETAP 1:

Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami
Przygotowanie ciasta na pierogi i wycinanie kółek

Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę. Robimy dołeczek i dodajemy żółtko i masło. Mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy kółka.

ETAP 2:

Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami
Przygotowanie twarogowego farszu do napełnienia pierogów

Farsz: W miseczce mieszamy dokładnie twaróg, kaszę manną, cukry i żółtko.

ETAP 3:

Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami
Napełnianie farszem pierogów, ułożenie malin

Każde koło napełniamy 1 łyżeczką farszu i układamy 2 maliny. Zlepiamy brzegi.

ETAP 4:

Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami
Gotowe pierogi wrzucamy na wrzątek, gotujemy ok. 3-5 minut

Pierogi wrzucamy na wrzątek (osolony i z 2 łyżkami oleju). Gotujemy ok. 3-5 minut od wypłynięcia pierogów.