Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsemKrok 1
Mąkę przesiałam, wsypałam do miski, dodałam sól, wbiłam jaja i wlałam gorącą wodę lecz nie wrzątek. Zmiksowałam ciasto (konsystencja jest bardzo delikatna i elastyczna i łatwa do wałkowania. Ciasto bez problemu da się rozwałkować. Po wyrobieniu ciasta dzielę ja na 4 części i wałkuje, wycinam szklanką kółka.
Krok 2
Łopatkę umyłam, osuszyłam i zmieliłam, dodałam jajo,pieprz ziołowy i sól. Starłam czosnek i dodałam do mięsa. Na koniec dodałam 1 łyżeczkę curry. Wyrobiony farsz zostawiam na godzinę w lodówce ( zakrywam folią spożywczą by zapachy nie wychodziły z miski).
Krok 3
Nakładamy farsz ( ręką formujemy kuleczkę) i składamy pierożka, widelcem pomagam sobie skleić pierożka. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Kiedy pierożki wypłyną na wierzch wiadomo, że są już dobre.
Krok 4
Kiełbasę kroje drobno i smażę, polewam ugotowane pierożki.
nieperfekcjonistka
Robiłam - nie polecam! Ciasto lepkie, ciężko wyrobić a raczej w ogóle nie da się
wyrobić. MIKSOWAĆ? ciasto które trzeba ze sobą złączyć zmiksować? Aż z ciekawości,
zaczerpnęłam informacji od znanego przez wszystkich źródła - Mamy:) Słysząc to, uśmiała się niesamowicie.
Cóż mogę powiedzieć, przepis sprawdzony- nie udany. NIE POLECAM.:)
Pozdrawiam:)
lalunia