WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1686]

Pierogi z mięsem drobiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z mięsem drobiowym z piersi i udek kurczaka oraz z dodatkiem warzyw. Delikatne i mięciutkie, idealne z wody lub po usmażeniu.

Pierogi z mięsem drobiowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z mięsem drobiowym

Ciasto

farsz

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • listek laurowy

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem drobiowym

Ciasto

Mąkę wsypać do miski. Wbić jajka i lekko wymieszać łyżką.
Mleko podgrzać i stopniowo nalewać do mąki z żółtkami zagniatając jednocześnie ciasto.

Ciasto szybko zagnieść bo zimne twardnieje. Ciasto uformować w wałek i pokroić na kilka kawałków.

Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4mm.

Z ciasta wycinać krążki na które nakładać farsz i zlepiać brzegi.

Farsz

Mięso z piersi i podudzia dokładnie umyć i włożyć do garnka. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i dodać do mięsa. Zalać wodą, dodać listek laurowy i zagotować.

W trakcie gotowania dodać kostkę rosołową i doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości.

Wyjąć mięso i warzywa i wystudzić. Zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wystudzić i zmielić do mięsa.

Farsz doprawić solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt suchy dolać trochę mleka. Farszem napełniać pierogi sklejać.

Pierogi wrzucać na wrzątek osolony i gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć na półmisek. Po wystudzeniu obsmażyć na masełku.

Pierogi z mięsem drobiowym
Tak pierogi wyglądają w środku po przekrojeniu
Pierogi z mięsem drobiowym
Pierogi z farszem drobiowym po ugotowaniu i wyjęciu z wody
Pierogi z mięsem drobiowym
ierogi po ulepieniu odkładane na ręcznik kuchenny
Pierogi z mięsem drobiowym
Farsz do pierogów zmielony i doprawiony przyprawami
Pierogi z mięsem drobiowym
Ciasto na pierogi

Tagi:

pierogi danie