Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem drobiowymCiasto
Mąkę wsypać do miski. Wbić jajka i lekko wymieszać łyżką.
Mleko podgrzać i stopniowo nalewać do mąki z żółtkami zagniatając jednocześnie ciasto.
Ciasto szybko zagnieść bo zimne twardnieje. Ciasto uformować w wałek i pokroić na kilka kawałków.
Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4mm.
Z ciasta wycinać krążki na które nakładać farsz i zlepiać brzegi.
Farsz
Mięso z piersi i podudzia dokładnie umyć i włożyć do garnka. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i dodać do mięsa. Zalać wodą, dodać listek laurowy i zagotować.
W trakcie gotowania dodać kostkę rosołową i doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości.
Wyjąć mięso i warzywa i wystudzić. Zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wystudzić i zmielić do mięsa.
Farsz doprawić solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt suchy dolać trochę mleka. Farszem napełniać pierogi sklejać.
Pierogi wrzucać na wrzątek osolony i gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć na półmisek. Po wystudzeniu obsmażyć na masełku.