gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pierogi z mięsem, dynią i kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Idealne pierogi z mięsem, sezonową dynią oraz aromatyczną kolendrą. Ciasto bardzo delikatne. Polecam ;)

Pierogi z mięsem, dynią i kolendrą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem, dynią i kolendrą

ciasto

farsz

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 0,5 kg dyni,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 płaska łyżka kolendry,
  • szczypta ostrej papryki,

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem, dynią i kolendrą
Mąki mieszamy ze sobą i zalewamy wrzątkiem, mieszamy aż powstanie w miarę jednolita konsystencja. ostudzamy. Dodajemy jajko i olej. Zagniatamy, podsypujemy mała ilością mąki. Mięso podsmażamy na łyżce masła, dodajemy startą na grubych oczkach dynię oraz cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę. Podlewany wodą i dusimy ok 10 minut. Przyprawiamy, kolendrę miażdżymy w moździerzu. chwilkę dusimy, odstawiamy do wystudzenia. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka i wykładamy ok 1 łyżeczki farszu i zlepiamy brzegi.Gotujemy ok 10 min. Smacznego. 
Pierogi z mięsem, dynią i kolendrą
Z podanych sporządzamy ciasto pierogowe.
Pierogi z mięsem, dynią i kolendrą
Z podanych składników sporządzamy farsz do pierogów.
Pierogi z mięsem, dynią i kolendrą
Ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka.
Pierogi z mięsem, dynią i kolendrą
Na kółka wykładamy farsz i zlepiamy, gotujemy.