2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1492]

Pierogi z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mamy lato i sezon na owoce,wiec polecam pyszne lekkie pierożki,polane masełkiem i posypane grubo cukrem trzcinowym prawdziwa uczta!

Pierogi z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z morelami

 

 

  • Nadzienie:
  • Około 5-6 moreli

 

  • Roztopione masło do polania
  • cukier trzcinowy do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z morelami
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,dodać masło zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować wycinać kółka dużą szklanką,w trakcie podsypać delikatnie mąką aby nie kleiło się do stolnicy. Na każde kółeczko nakładać pokrojone w kostkę lub paski morele zlepiać brzegi ,wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Odcedzić układać na talerze polać roztopionym masłem i posypać grubo cukrem.Podawać od razu po przyrządzeniu.
Pierogi z morelami
ciasto zagniatamy i wałkujemy na cienki placek
Pierogi z morelami
morele kroimy na plastry lub kostkę jak kto woli
Pierogi z morelami
układamy na cieście pokrojone owoce zlepiamy brzegi
Pierogi z morelami
gotujemy w osolonym wrzątku polewamy masłem