Sposób przygotowania:
Pierogi z nektarynkami i kisielem
Nadzienie :
Nektarynki wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do miski, .
dobrze wymieszać.
Ciasto
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i wrzątek, wymieszać drewnianą łyżką.
Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić przykryte ściereczką na kilka minut.
Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję nadzienia, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową.
Kisiel nektarynkowy:
Nektarynki wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do rondla.
Następnie dodać cukier i połowę wody, chwilę gotować.
Mąkę rozmieszać w pozostałej zimnej wodzie, wlać do gotujących nektarynek, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia kisielu.
Pierogi podawać polane gorącym kisielem z kawałkami nektaryn i udekorowanymi listkami mięty.
Nektarynki wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do miski, .
dobrze wymieszać.
Ciasto
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i wrzątek, wymieszać drewnianą łyżką.
Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić przykryte ściereczką na kilka minut.
Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję nadzienia, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową.
Kisiel nektarynkowy:
Nektarynki wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do rondla.
Następnie dodać cukier i połowę wody, chwilę gotować.
Mąkę rozmieszać w pozostałej zimnej wodzie, wlać do gotujących nektarynek, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia kisielu.
Pierogi podawać polane gorącym kisielem z kawałkami nektaryn i udekorowanymi listkami mięty.