nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pierogi z pieczonym pasztetem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie do przygotowania pierogi, które świetnie smakują zarówno same, jak i z dodatkiem wszelakich sosów, dipów, czy z ketchupem.

Pierogi z pieczonym pasztetem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z pieczonym pasztetem

 

  • 4 szklanki mąki plus trochę do podsypywania przy rozwałkowywaniu ciasta
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól ziołowa
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • kawałek pieczonego pasztetu

Sposób przygotowania:

Pierogi z pieczonym pasztetem
Z mąki, ciepłej wody, jajka, oleju i szczypty soli ziołowej zagnieść ręcznie jednolite ciasto pierogowe. Rozwałkowywać wałkiem partiami ciasto na stolnicy, blacie podsypanym mąką i w rozwałkowanym cieście wycinać za pomocą szklanki okrągłe placki. Na każdy wycięty okrągły placek kłaść kawałek pieczonego pasztetu. Zlepiać pierogi, a w złączeniach pieroga za pomocą łyżeczki robić falbankę. W garnku wstawić wodę z dodatkiem kostki rosołowej. Wkładać pierogi do wrzącej, zagotowanej wody i wyławiać je za pomocą łyżki cedzakowej, gdy wypłyną, gdy będą unosić się na powierzchni wody, co będzie oznaczało, że są już ugotowane i gotowe do spożycia.
Pierogi z pieczonym pasztetem
Ręcznie zagniecione ciasto na pierogi przed rozwalkowywaniem.
Pierogi z pieczonym pasztetem
Wycinane w rozwałkowanym cieście za pomocą szklanki okrągłe placki.
Pierogi z pieczonym pasztetem
Kawałki pieczonego pasztetu ułożone na okrągłych plackach pierogowych przed zlepieniem pieroga.
Pierogi z pieczonym pasztetem
Pierogi podczas gotowania we wrzącej wodzie z dodatkiem kostki rosolowej.