Wróbelek

Wróbelek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

pierogi z płuckami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z tych składników wychodzi 60 pierogów.

pierogi z płuckami

Składniki:

pierogi z płuckami

 

  • Ciasto:
  • ½ kg mąki
  • woda
  • ok. 2 łyżek oleju

 

  • Farsz:
  • 1,5 kg płucek
  • ok. 5 średnich cebulek
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, wegetę do smaku (generalnie co kto używa i dodaje)

Sposób przygotowania:

pierogi z płuckami
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, rozwałkować i wykrajać pierogi.Z płucek wykroić grube żyły, pokroić je, wypłukać. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zmielić. Cebulę posiekać drobniutko, zeszklić na patelni.Wszystkie składniki farszu razem wymieszać, dodać przyprawy..