Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pierogi z płuckami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wszyscy przepadają za pierogami z płuckami, ale myślę, że warto je spróbować. Dobrze przygotowane na pewno zasmakują.

Pierogi z płuckami

Składniki:

Pierogi z płuckami

 

  • 40 dag mąka,
  • 1 sztuka jajko,
  • 45 dag ugotowane płucka,
  • 1 sztuka cebula,
  • 1 sztuka czerstwa bułka,
  • 1 szklanka mleko,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierogi z płuckami
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu. Ugotowane płucka( ja używam wieprzowych) zemleć w maszynce, dodać wcześniej wymoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz zeszkloną cebulkę. Farsz doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z mąki, jajka, soli i letniej wody zagnieść ciasto pierogowe. Rozwałkować je dość cienko i wykrawać z niego kółka. Na środek każdego z nich nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch wyławiać łyżką cedzakową na durszlak. Następnie podsmażać na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Płucka można z powodzeniem zastąpić mięsem.