Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pierogi z twarogiem i pokrzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pokrzywa ma jeszcze więcej witamin niż szpinak i zbawiennie działa na nasze włosy, skórę i paznokcie

Pierogi z twarogiem i pokrzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z twarogiem i pokrzywami

 

  • Farsz:
  • 40 sztuk młodych pokrzyw
  • 10 dag twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1 białko
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z twarogiem i pokrzywami
Farsz:

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, gdy się zarumieni dodajemy oczyszczone i posiekane pokrzywy - smażymy jeszcze 3 minutki (doprawiamy do smaku). Twaróg dokładnie rozcieramy widelcem po czym dodajemy usmażone pokrzywy i cebulkę, wbijamy jajko, doprawiamy i dokładnie mieszmay.



Ciasto:

Do mąki wbijamy żółtko, dodajemy sól oraz tyle wody ile potrzebuje ciasto (powinno być jednolite, nie bardzo twarde). Ciasto cienko wałkujemy, kubkiem (szerszy niż szklanka) wykrawamy krążki i na każdym układamy po łyżeczce farszu - lepimy. Pierogi gotujemy do miękkości, przed podaniem polewamy smażoną na oleju cebulką.
Pierogi z twarogiem i pokrzywami
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Pierogi z twarogiem i pokrzywami
Twaróg przekładamy do miski i dokładnie rozcieramy go widelcem,
Pierogi z twarogiem i pokrzywami
Farsz doprawiamy do smaku i dodajemy białko – ponownie mieszamy i gotowe.
Pierogi z twarogiem i pokrzywami
wykrawamy krążki i na każdym układamy po łyżeczce farszu