Sposób przygotowania:
Pierogi z twarogiem i pokrzywami
Farsz:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, gdy się zarumieni dodajemy oczyszczone i posiekane pokrzywy - smażymy jeszcze 3 minutki (doprawiamy do smaku). Twaróg dokładnie rozcieramy widelcem po czym dodajemy usmażone pokrzywy i cebulkę, wbijamy jajko, doprawiamy i dokładnie mieszmay.
Ciasto:
Do mąki wbijamy żółtko, dodajemy sól oraz tyle wody ile potrzebuje ciasto (powinno być jednolite, nie bardzo twarde). Ciasto cienko wałkujemy, kubkiem (szerszy niż szklanka) wykrawamy krążki i na każdym układamy po łyżeczce farszu - lepimy. Pierogi gotujemy do miękkości, przed podaniem polewamy smażoną na oleju cebulką.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, gdy się zarumieni dodajemy oczyszczone i posiekane pokrzywy - smażymy jeszcze 3 minutki (doprawiamy do smaku). Twaróg dokładnie rozcieramy widelcem po czym dodajemy usmażone pokrzywy i cebulkę, wbijamy jajko, doprawiamy i dokładnie mieszmay.
Ciasto:
Do mąki wbijamy żółtko, dodajemy sól oraz tyle wody ile potrzebuje ciasto (powinno być jednolite, nie bardzo twarde). Ciasto cienko wałkujemy, kubkiem (szerszy niż szklanka) wykrawamy krążki i na każdym układamy po łyżeczce farszu - lepimy. Pierogi gotujemy do miękkości, przed podaniem polewamy smażoną na oleju cebulką.