jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Słodka lasagne z serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Danie polecam jako oryginalny zamiennik tradycyjnych pierogów z serem. Możemy podać je również w ramach deseru.

Słodka lasagne z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodka lasagne z serem

CIASTO:

  • 300 gram mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 żółtka,
  • Ok 1 szklanka letniej wody,
  • Szczypta soli,
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

SER:

  • 600 gram sera twarogowego (może być z wiaderka),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 duże jajko,
  • Cukier puder do smaku (około 4-5 łyżek),
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • Ok 50 gram skórki pomarańczowej

DODATKOWO:

  • 50 gram czekolady mlecznej do posmarowania,
  • 3 łyżki mleka do rozpuszczenia czekolady,
  • Kakao do posypania,
  • Masło do wysmarowania formy,
  • Zielenina, kwiaty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Słodka lasagne z serem

ETAP 1

Słodka lasagne z serem
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej kakao, olej, proszek do pieczenia, sól oraz żółtka. Całość mieszamy dodając stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto. Gotowe powinno konsystencją przypominać ciasto na makaron.

ETAP 2

Słodka lasagne z serem
podzilone ciasto kolejno wałkujemy

Tak przygotowane dzielimy na 6 równych części.
Każdą z części wałkujemy na prostokąt o wymiarach formy do zapiekania.

ETAP 3

Słodka lasagne z serem
płaty lasagne delikatnie obgotowujemy

Poszczególne płaty lasagne obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.
Między czasie przygotowujemy ser.

ETAP 4

Słodka lasagne z serem
serem przekładamy kakaowe płaty

SER: Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajko, cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Miksujemy go. Na koniec dodajemy budyń i mąkę. Całość ponownie miksujemy.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego dno wykładamy pierwszy obgotowany płat kakaowego lasagne. Na niego wykładamy 1/5 część sera. Na ser wykładamy część skórki pomarańczowej.

ETAP 5

Słodka lasagne z serem
po przełożeniu płatów serem lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kolejno wykładamy kakaowy płat, ser, skórkę i tak do wyczerpania składników.

Gotowe lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 - 45 minut w 180°C. W trakcie pieczenia wierzch przykrywamy folią spożywczą , by zbytnio nie wysechł.

Po wyjęciu danie odstawiamy na kilkanaście minut, by częściowo przestygło.

Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną smarujemy wierzch lasagne. Całość posypujemy kakao i podajemy.


Tagi:

makaron danie