Sposób przygotowania:
Słodka lasagne z seremETAP 1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej kakao, olej, proszek do pieczenia, sól oraz żółtka. Całość mieszamy dodając stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto. Gotowe powinno konsystencją przypominać ciasto na makaron.
ETAP 2
Tak przygotowane dzielimy na 6 równych części.
Każdą z części wałkujemy na prostokąt o wymiarach formy do zapiekania.
ETAP 3
Poszczególne płaty lasagne obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.
Między czasie przygotowujemy ser.
ETAP 4
SER: Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajko, cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Miksujemy go. Na koniec dodajemy budyń i mąkę. Całość ponownie miksujemy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego dno wykładamy pierwszy obgotowany płat kakaowego lasagne. Na niego wykładamy 1/5 część sera. Na ser wykładamy część skórki pomarańczowej.
ETAP 5
Kolejno wykładamy kakaowy płat, ser, skórkę i tak do wyczerpania składników.
Gotowe lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 - 45 minut w 180°C. W trakcie pieczenia wierzch przykrywamy folią spożywczą , by zbytnio nie wysechł.
Po wyjęciu danie odstawiamy na kilkanaście minut, by częściowo przestygło.
Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną smarujemy wierzch lasagne. Całość posypujemy kakao i podajemy.
SylaUla
Magdalena88
niezły kąsek