Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Ruskie pierogi z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie idealne dla wielbicieli ruskich pierogów. Podałam je małej modyfikacji dodając liści pokrzywy.

Ruskie pierogi z pokrzywą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ruskie pierogi z pokrzywą

 

 

  • kg ciasta na pierogi wg przepisu https://gotujmy.pl/idealne-ciasto-na-pierogi,przepisy-dodatki-przepis,213383.html

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi z pokrzywą
Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy posiekane pokrzywy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, kształtując oczywiście pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli i oliwy. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z wody z dodatkiem śmietany lub sosu ziołowo śmietanowego lub odsmażane z sosem sojowym.
Ruskie pierogi z pokrzywą
Czekamy, aż pierogi wypłyną i gotyjemy jeszcze 2 - 3 minuty.