Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierogi z polędwicą, aromatem cytryny i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zostało mi polędwicy wieprzowej gotowanej na parze. Miała być zjedzona do chleba , ale jakoś nie bardzo miałyśmy na nią ochotę. Jak każde mięso doskonale nadawała się za to jako farsz na pierogi.

Pierogi z polędwicą, aromatem cytryny i tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z polędwicą, aromatem cytryny i tymiankiem

 

  • 1/2 ugotowanej polędwicy wieprzowej
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mąki + mąka do podsypywania
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku ( lepiej by był świeży ale nie miałam)
  • szczypta pieprzu do smaku
  • 3 łyżki wywaru z gotowania polędwicy lub wody

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z polędwicą, aromatem cytryny i tymiankiem
Podzielić ugotowane mięso.Zmielić polędwicę. Wymieszać z wywarem z gotowania, rozpuszczonym masłem, skórką cytrynową, tymiankiem, szczyptą soli i pieprzu. Do miski wsypać mąkę , szczyptę soli i zalać wrzątkiem. Wyrobić sprężyste ciasto. Blat szafki lub stolnicę wysypać mąką i rozwałkować po kawałku ciasta ( przy tych pierogach zrobiłam grubsze ciasto , żeby dać do środka więcej farszu).Wycinać kubkiem kółka. Na każde nakładać farsz i zlepiać pierogi. Układać na ściereczce lub wysypanej mąką tacce. Gotować w osolonym wrzątku 30 sekund od wypłynięcia. Podawać polane masłem lub okraszone ( z samym masłem bardziej mi smakują ). * może być gotowany schab
Pierogi z polędwicą, aromatem cytryny i tymiankiem
Przygotowac farsz do mierogów z mielonej polędwicy i przypraw
Pierogi z polędwicą, aromatem cytryny i tymiankiem
Przygotować parzone ciasto na pierogi z mąki i wrzącej wody
Pierogi z polędwicą, aromatem cytryny i tymiankiem
Lepić pierogi układając na lnianej ściereczce
Pierogi z polędwicą, aromatem cytryny i tymiankiem
Gotować w osolonej wrzącej wodzie 30 minut od wypłynięcia

Tagi:

danie pierogi