Pierogi z mięsem 9

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne lekkie pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem 9

Składniki:

Pierogi z mięsem 9

 

  • 25 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • Na ciasto:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 szklanki ciepłej wody
  • Dodatkowo: 1-2 cm pasek słoniny

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem 9
Na stolnicy wymieszałam mąkę pszenną z solą. Utworzyłam kopiec gdzie we wgłębieniu wbiłam jajko i wlałam wodę. Szybko ugniatałam ciasto. Na patelnię wyłożyłam mięso mielone i podsmażyłam. To samo zrobiłam z pokrojoną drobniutko cebulą. Całość zmieszałam ze sobą, dodając sól i pieprz do smaku.Zmieliłam w maszynce do mięsa. Ciasto na pierogi rozwałkowałam i pokroiłam wzdłuż nożem a następnie wszerz tworząc kwadraty.Łyżeczką na każdy kwadrat nakładałam farsz a następnie zlepiłam brzegi. Nastawiłam wodę w garnku z łyżką oleju i łyżeczką soli.Gdy zaczęła wrzeć, wrzucałam partiami pierogi. Od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia na wierzch gotowałam jeszcze ok 3 minuty .Wyjmowałam łyżką cedzakową na durszlak.Podawałam gorące ozdobione podsmażoną słoniną w kostkę.