iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierogi z mięsem na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierogi z mięsem przygotowane na tak troszkę pikantnie i podane z sosem to fajna odmiana dla klasyki.

Pierogi z mięsem na ostro Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z mięsem na ostro

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta przyprawy ognistej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • ciepła woda
  • Farsz:
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 1 puszka krojonych pomidorów w soku
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • zielona pietruszka około 2 posiekanych łyżek

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem na ostro
Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę i na sucho wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, dodać jajko i olej oraz wodę w takiej ilości, aby po zagnieceniu uzyskać gładkie ciasto pierogowe. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na jakieś 30 min, aby odpoczęło, a w tym czasie przygotować farsz. Farsz: Do mięsa mielonego dodać posiekaną drobno 1 cebulę i czosnek. Pomidory odsączyć z zalewy i połowę z nich dodać do mięsa, dodać 2 łyżki zalewy pomidorowej oraz posiekaną pietruszkę i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać. Farsz ma być wyraźnie pikantny. Ciasto cienko rozwałkować i szklanka wyciąć krążki, następnie nadziać je farszem i zlepić pierogi. Polepione pierogi ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku. Sos: cebulę która została pokroić w cieniutkie piórka i wymieszać z pozostałymi pomidorami i zalewą, dodać około 1 szklanki wody i doprawić, wszystko gotować na małym ogniu do momentu kiedy cebula i pomidory się prawie rozgotują i całość zgęstnieje. Pierogi podawać gorące z dodatkiem sosu.
Pierogi z mięsem na ostro
Wszystkie składniki farszu dodać do mięsa
Pierogi z mięsem na ostro
Ciasto cienko rozwałkować i z farszem ulepić pierogi
Pierogi z mięsem na ostro
Z pomidorów i cebuli przygotować gęsty sos