Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Schab mleczny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Soczysty, aromatyczny i niezwykle delikatny schab przygotowany w aromatycznym mleku z mnóstwem przypraw. Nadaje się jako dodatek do obiadu a także zamiast wędliny do kanapek.

Schab mleczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab mleczny

 

Sposób przygotowania:

Schab mleczny
Wąski kawałek schabu umyć, osączyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Posolić i przyprawić pieprzem ziołowym i majerankiem.  Włożyć do worka na mrożonki (najlepiej strunowego), szczelnie zamknąć i przez dobę chłodzić w lodówce. 

Zagotować litr mleka w nie za dużym garnku - włożyć kostkę rosołową i suche przyprawy. Dodać świeży imbir i jasną część pora pokrojone w plastry.  Dodać ząbki czosnku przekrojone na ćwiartki.

Schab osuszyć na papierowych ręcznikach i zanurzyć we wrzącym mleku. Jeśli ilość mleka jest zbyt mała, należy dolać gorącej wody - mięso musi być zanurzone w całości. 

Gotować na najmniejszym ogniu, pod uchyloną pokrywką, przez ok. 1,5 godz. 

Następnie zdjąć garnek z palnika, nakryć pokrywką i pozostawić na kilka godzin do ostygnięcia.

Zimny schab osączyć z mleka na papierowych ręcznikach i cieniutko pokroić.
Schab mleczny
Schab umyć, osuszyć, oczyścić i przyprawić.
Schab mleczny
Mleko zagotować z przyprawami i włożyć mięso.
Schab mleczny
Schab gotować w aromatycznym mleku 1,5 godz.
Schab mleczny
Mięso po ugotowaniu wystudzić w mleku i pokroić.