Sposób przygotowania:
Schab mleczny
Wąski kawałek schabu umyć, osączyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Posolić i przyprawić pieprzem ziołowym i majerankiem. Włożyć do worka na mrożonki (najlepiej strunowego), szczelnie zamknąć i przez dobę chłodzić w lodówce.
Zagotować litr mleka w nie za dużym garnku - włożyć kostkę rosołową i suche przyprawy. Dodać świeży imbir i jasną część pora pokrojone w plastry. Dodać ząbki czosnku przekrojone na ćwiartki.
Schab osuszyć na papierowych ręcznikach i zanurzyć we wrzącym mleku. Jeśli ilość mleka jest zbyt mała, należy dolać gorącej wody - mięso musi być zanurzone w całości.
Gotować na najmniejszym ogniu, pod uchyloną pokrywką, przez ok. 1,5 godz.
Następnie zdjąć garnek z palnika, nakryć pokrywką i pozostawić na kilka godzin do ostygnięcia.
Zimny schab osączyć z mleka na papierowych ręcznikach i cieniutko pokroić.
Zagotować litr mleka w nie za dużym garnku - włożyć kostkę rosołową i suche przyprawy. Dodać świeży imbir i jasną część pora pokrojone w plastry. Dodać ząbki czosnku przekrojone na ćwiartki.
Schab osuszyć na papierowych ręcznikach i zanurzyć we wrzącym mleku. Jeśli ilość mleka jest zbyt mała, należy dolać gorącej wody - mięso musi być zanurzone w całości.
Gotować na najmniejszym ogniu, pod uchyloną pokrywką, przez ok. 1,5 godz.
Następnie zdjąć garnek z palnika, nakryć pokrywką i pozostawić na kilka godzin do ostygnięcia.
Zimny schab osączyć z mleka na papierowych ręcznikach i cieniutko pokroić.
Justi2401