Sposób przygotowania:
Pierogi z serem i rodzynkami
Mąkę przesiać do miski, dodać olej, sól i pół szklanki wody. Wyrobić, dodając wody wg potrzeby. Ciasto musi być delikatne i łatwo się wyrabiać. Przełożyć na stolnicę, podzielić na części, każdą część rozwałkować na grubość 2-3 mm. Szklanką wycinać kółka. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć. Do garnka przełożyć twaróg i cukier, włączyć na małym ogniu, cały czas mieszając. Budyń rozrobić w 0,5 szkl. mleka. Gdy twaróg zacznie się gotować, dolać budyń i mieszać aby nie powstały grudki, dodać rodzynki. Zdjąć po chwili z ognia. (Twaróg musi być w miarę sztywny) Faszerować pierogi odrobiną masy twarogowej, składać na pół i sklejać. (Jeżeli boki nie będą się chciały skleić przejechać po nich palcem umoczonym w wodzie) Wkładać na wrzącą, osoloną wodę; gotować 2-4 minuty od wypłynięcia. Polać roztopionym masełkiem.
Pyza