martusska18

martusska18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Pierogi z serem i rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi na słodko dla każdego

Pierogi z serem i rodzynkami

Składniki:

Pierogi z serem i rodzynkami

 

  • Ciasto pierogowe
  • 3 szklanki mąki wrocławskiej
  • szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

 

  • Farsz
  • pół wiaderka (0,5kg) twarogu sernikowego (np. Piątnica)
  • budyń waniliowy
  • 0.5 szkl. mleka
  • garść rodzynek
  • 2 łyzeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i rodzynkami
Mąkę przesiać do miski, dodać olej, sól i pół szklanki wody. Wyrobić, dodając wody wg potrzeby. Ciasto musi być delikatne i łatwo się wyrabiać. Przełożyć na stolnicę, podzielić na części, każdą część rozwałkować na grubość 2-3 mm. Szklanką wycinać kółka. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć. Do garnka przełożyć twaróg i cukier, włączyć na małym ogniu, cały czas mieszając. Budyń rozrobić w 0,5 szkl. mleka. Gdy twaróg zacznie się gotować, dolać budyń i mieszać aby nie powstały grudki, dodać rodzynki. Zdjąć po chwili z ognia. (Twaróg musi być w miarę sztywny) Faszerować pierogi odrobiną masy twarogowej, składać na pół i sklejać. (Jeżeli boki nie będą się chciały skleić przejechać po nich palcem umoczonym w wodzie) Wkładać na wrzącą, osoloną wodę; gotować 2-4 minuty od wypłynięcia. Polać roztopionym masełkiem.

Tagi:

ciasto