dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pierogi z serkiem homogenizowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne pierożki z delikatnym serkiem.

Pierogi z serkiem homogenizowanym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z serkiem homogenizowanym

 

  • 1/2 kg mąki
  • jajko
  • sól
  • ciepła woda
  • Farsz:
  • 500 g serka waniliowego
  • 2 żółtka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pierogi z serkiem homogenizowanym
Do mąki dodajemy szczyptę soli i jajko. Dolewając wody zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Serek dokładnie mieszamy z żółtkami. Można dosłodzić cukrem pudrem jeśli zachodzi taka konieczność. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy krążki. Na środku układamy nadzienie i dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Po wypłynięciu pierogów gotujemy ok 1 - 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Smacznego.
Pierogi z serkiem homogenizowanym
Z mąki, jajka i wody zagniatamy elastyczne ciasto.
Pierogi z serkiem homogenizowanym
Na krążku z ciasta układamy porcje serka.
Pierogi z serkiem homogenizowanym
Dokładnie zlepiamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie.