luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Pierogi z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne i zdrowe pierogo z soczewicą.

Pierogi z soczewicą

Składniki:

Pierogi z soczewicą

 

  • 900 gr mąki
  • 600 ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • nadzienie
  • 500 gr soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą
Soczewicę namoczyć na kilka godzin. Ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić, Cebulkę przyrumienić na tłuszczu i zmielić razem z soczewicą. Wymieszać z przyprawami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia solą i olejem, zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto. Wałkować cienko i wykrawać szklanką krążki, Lepić pierożki i gotować we wrzątku..Podawać z tłuszczem i przyrumienioną cebulką