WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1339]

Pierogi z soczewicą i mięsem drobiowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z farszem z ugotowanej soczewicy zielonej z mięsem drobiowym oraz dodatkiem marchewki i suszonych pomidorów.

Pierogi z soczewicą i mięsem drobiowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z soczewicą i mięsem drobiowym

Ciasto

Farsz

  • 0,5szkl. zielonej soczewicy
  • 3suszone pomidory w oleju
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ugotowane pałki z kurczaka
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą i mięsem drobiowym

ETAP 1:

Soczewicę ugotować do miękkości w ok. 1,5szkl. wody. Odcedzić i wystudzić. Mięso oddzielić od kości i skór. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Wystudzić. W maszynce do mielenia zmielić razem soczewicę, mięso, marchewkę, cebulę i pomidory odcedzone z zalewy. Farsz wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i żółtko i wymieszać. Mleko zagotować. Rozpuścić w nim masło i przelać do mąki. Rękami zagnieść ciasto uważając aby się nie poparzyć. Ciasto rozwałkować na placek grubości kilku milimetrów.

Wycinać z niego nieduże kółka i nakładać farsz. Zlepiać brzegi tworząc pierogi. W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić pierogi. Gotować od wypłynięcia kilka minut. Wyłożyć na półmisek.

Podawać np. przesmażone na maśle.

Pierogi z soczewicą i mięsem drobiowym
Pierogi po ugotowaniu wyłożone na półmisek.
Pierogi z soczewicą i mięsem drobiowym
Pierogi w trakcie gotowania w wodzie w garnku
Pierogi z soczewicą i mięsem drobiowym
Pierogi w trakcie lepienia: farsz nałożony na kawałek ciasta
Pierogi z soczewicą i mięsem drobiowym
Przygotowany farsz do pierogów z soczewicy, mięsa i warzyw