Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą i mięsem drobiowymETAP 1:
Soczewicę ugotować do miękkości w ok. 1,5szkl. wody. Odcedzić i wystudzić. Mięso oddzielić od kości i skór. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Wystudzić. W maszynce do mielenia zmielić razem soczewicę, mięso, marchewkę, cebulę i pomidory odcedzone z zalewy. Farsz wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i żółtko i wymieszać. Mleko zagotować. Rozpuścić w nim masło i przelać do mąki. Rękami zagnieść ciasto uważając aby się nie poparzyć. Ciasto rozwałkować na placek grubości kilku milimetrów.
Wycinać z niego nieduże kółka i nakładać farsz. Zlepiać brzegi tworząc pierogi. W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić pierogi. Gotować od wypłynięcia kilka minut. Wyłożyć na półmisek.
Podawać np. przesmażone na maśle.
SylaUla