monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pierogi z suszonymi śliwami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi z suszonymi śliwami :)

Pierogi z suszonymi śliwami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z suszonymi śliwami.

 

  • Ciasto:
  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju
  • ok. 250ml letniej wody
  • Farsz:
  • 30 dkg śliw suszonych bez pestek

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z suszonymi śliwami.
Śliwy należy wcześniej zagotować w wodzie z łyżeczką cukru, przez co nie trzeba będzie dawać cukru do środka pierogów. Śliwy odcedzić i schłodzić. Do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajko, wlać olej oraz stopniowo wodę. Wyrobić ciasto do momentu uzyskania jednolitej struktury. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. W cieście wykroić szklanką krążki, na które należy nałożyć śliwki, a następnie zlepić każdy krążek. Zlepione pierogi wrzucić do gotującej się wody z solą. Po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować ok. 5 minut. Następnie pierogi należy odcedzić i omaścić przyrumienionym wcześniej na patelni maśle.
Pierogi z suszonymi śliwami.
Do pierogów potrzebne są suszone śliwki, które wcześniej trzeba zagotować w wodzie z łyżeczką cukru.
Pierogi z suszonymi śliwami.
Gotowe ciasto należy rozwałkować i wykroić szklanką krązki.
Pierogi z suszonymi śliwami.
Na każdy krążku układamy po jednej suszonej śliwce.
Pierogi z suszonymi śliwami.
Gotowe pierogi należy polać zarumienionym wcześniej masłem.