Sposób przygotowania:
Kaczka faszerowana wątróbką
Kaczkę dzień wcześniej przed podaniem myjemy osuszamy usuwamy korpus. W misce mieszamy sól z łyżka majeranku i pieprzem czosnkowym ile kto lubi. Nacieramy kaczkę w środku i na zewnątrz. Tak przygotowane mięso odkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągamy kaczkę i przystępujemy do faszerowana. Wątróbkę mielimy. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy na puch. Wszystkie składniki łączymy z siekaną zieloną pietruszką oraz żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania (dobrze robi dodatek gałki muszkatołowej).
Tak przygotowaną masą nadziewamy kaczkę zaszywamy starannie brzuch kaczki pieczemy ok 2-2,5 godzin w piekarniku w temperaturze najpierw 200 st.pod przykryciem przez godzinę następnie ściągamy pokrywkę zmniejszamy temperaturę do 180st. i pieczemy kolejną godzinę aby nabrała koloru. Sprawdzając od czasu do czasu czy nie wymaga podlania ale to już po ściągnięciu pokrywki.
SMACZNEGO
Następnego dnia wyciągamy kaczkę i przystępujemy do faszerowana. Wątróbkę mielimy. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy na puch. Wszystkie składniki łączymy z siekaną zieloną pietruszką oraz żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania (dobrze robi dodatek gałki muszkatołowej).
Tak przygotowaną masą nadziewamy kaczkę zaszywamy starannie brzuch kaczki pieczemy ok 2-2,5 godzin w piekarniku w temperaturze najpierw 200 st.pod przykryciem przez godzinę następnie ściągamy pokrywkę zmniejszamy temperaturę do 180st. i pieczemy kolejną godzinę aby nabrała koloru. Sprawdzając od czasu do czasu czy nie wymaga podlania ale to już po ściągnięciu pokrywki.
SMACZNEGO