mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Moje ulubione pierogi. Jedni lubią pierogi wytrawne ja uwielbiam z owocami. Domowe, świeże najlepsze. Dla mnie to taki deser.

Pierogi z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z truskawkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami
Do miski przesiewam mąkę,wbijam jajko, dodaje szczyptę soli, i wlewam gorącą wodę. wody dodaję w zależności do gęstości ciasta. . Ciasto wyrabiam widelcem na początku żeby się nie poparzyć. Na chwilę, odstawiam żeby ostygło. Wyrabiam potem rękoma. Ciasto ma mieć konsystencję taką żeby można było je wałkować. Na stolnicy podsypuje trochę mąki i wałkuję ciasto na cienki placek. Wycinam kwadraty, układam truskawki i sklejam za pomocą foremki do pierogów. Gotuję je we wrzącej wodzie. Wlewam łyżkę oliwy do wody żeby się nie skleiły. Pierogi po wypłynięciu na wierzch gotuję około 2 minuty na wolnym ogniu. Podaje z jogurtem i zmiksowanymi truskawkami.
Pierogi z truskawkami
Mąka jajo woda zarobione ciasto rękoma w misce
Pierogi z truskawkami
Ciasto rozwałkowane na cienki placek na desce
Pierogi z truskawkami
Wycięte kwadraty w foremce z truskawką w środku
Pierogi z truskawkami
Pierogi zlepione na desce przed gotowaniem