szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Aktualnie przygotowuje dużo potraw z truskawkami, bo sezon na nie jest taki krótki. U mnie pierogi nawet te na słodko jada się na obiad, ale z powodzeniem można je również podawać na deser.

Pierogi z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami
Mąkę wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli. W gorącej wodzie roztapiamy masło i wlewamy ją do mąki. Mieszamy początkowo łyżką, a następnie rękami wyrabiamy na elastyczne ciasto. Ciasto odkładamy na kwadrans, a w tym czasie gotujemy wodę i przygotowujemy truskawki. Truskawki należy obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, nakładamy na środek łyżeczkę truskawek i sklejamy. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 3 minutki od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z jogurtem lub śmietaną i cukrem.
Pierogi z truskawkami
Do miski z mąką wlewamy wodę i mieszamy na ciasto
Pierogi z truskawkami
Truskawki myjemy usuwamy szypułki i kroimy
Pierogi z truskawkami
Ciasto rozwałkowujemy wycinamy z niego kółka
Pierogi z truskawkami
Nakładamy na kółka truskawki i sklejamy pierogi

Tagi:

pierogi danie