Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami
Przygotowanie:
Owoce umyć i odstawić,aby obeschły.Mąkę przesiać,dodać żółtko,masło i sól,wymieszać,a potem ręką wyrobić ciasto,stopniowo dolewając ciepłej wody.Odcinać małe kawałki i cienko je rozwałkować.Krążki ciasta napełnić truskawkami i dokładnie zlepić,następnie ugotować.Pierogi wyjmować,gdy wypłyną.Podawać polane śmietaną,posypane cukrem.
Owoce umyć i odstawić,aby obeschły.Mąkę przesiać,dodać żółtko,masło i sól,wymieszać,a potem ręką wyrobić ciasto,stopniowo dolewając ciepłej wody.Odcinać małe kawałki i cienko je rozwałkować.Krążki ciasta napełnić truskawkami i dokładnie zlepić,następnie ugotować.Pierogi wyjmować,gdy wypłyną.Podawać polane śmietaną,posypane cukrem.