kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 913]

Pierogi z truskawkami, różą i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czy jest ktoś kto nie lubi pierogów? A taki który nie lubi truskawek? Pierogi z truskawkami zawsze są doskonałym pomysłem na letni obiad. Najlepsze są te które mają cienkie i smaczne ciasto. Ten przepis to tajemnica sukcesu pierogów mojej teściowej.

Pierogi z truskawkami, różą i migdałami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z truskawkami, różą i migdałami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami, różą i migdałami
Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Jeśli są duże przekrawamy na pół. Płatki migdałów rumienimy na suchej patelni. Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego truskawkę, kilka płatków migdałów oraz trochę konfitury z róży. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane słodką śmietanką i posypane brązowym cukrem.
Pierogi z truskawkami, różą i migdałami
Ciasto cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego truskawkę, kilka płatków migdałów oraz trochę konfitury z róży.