Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami wg Magdy
Mąkę przesiałam na stolnicę. Mieszając łyżką powoli dolewałam gorącą wodę. Następnie dodałam całe jajko i żółtko oraz oliwę. Szybko wyrobiłam miękkie, sprężyste ciasto i odłożyłam aby odpoczęło. W tym czasie przygotowałam truskawki. Umyłam i usunęłam szypułki oraz pokroiłam w kosteczkę. Zasypałam cukrem i wymieszałam.Truskawki umieściłam w małym durszlaku i wstawiłam go do miseczki aby spływał do niej nadmiar soku. Ciasto po kawałku rozwałkowywałam i wycinałam szklanką kółeczka. Na każde kółeczko nakładałam łyżeczkę truskawek i zaklejałam. Do garnka z gotująca osoloną wodą z dodatkiem łyżki oliwy wrzucałam zaklejone pierożki i od momentu wypłynięcia na wierzch, gotowałam 3 minuty. Gotowe pierożki podałam polane bitą śmietanką. Z tej ilości truskawek wyszło mi 45 pierogów.Ciasta mi trochę zostało więc je zamroziłam. Zrobię kiedyś z niego zacierkę np do zupy ziemniaczanej :)
edytaha
MagdaMM
edytaha
Ja w takiej sytuacji ścieram na grubej tarce jabłuszko, mieszam z cukrem i cynamonem i wykorzystuję resztę ciasta :)
MagdaMM
Super pomysł ale nie miałam jabłek:):):):) Ciasto na pewno się nie zmarnuje.Jest za dobre :):):)
edytaha
Moja mam też mrozi resztki ciasta, a że często robi pierogi, raz na jakiś czas wyciąga wszystkie końcówki i razem zagniata :)
Madziu, jak mnie kiedyś przycisnęła bida w postaci braku jabłka, to zrobiłam pierożki z dobrym dżemem, też były fajne :)