SUPERPRZEPIS

Pierogi z twarogiem i bananami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pierogi z twarogiem i bananami Więcej zdjęć (3)

Pierogi bardzo lubiane przez moich dwóch łasuchów.

Składniki:

Pierogi z twarogiem i bananami

 

 

  • Farsz:
  • 35 dag półtłustego twarogu,
  • 3 banany,
  • kilka kropel olejku rumowego,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

Pierogi z twarogiem i bananami
1. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko oraz szczyptę soli. Zrobić dołek, wlewać tyle przegotowanej letniej wody, aby zagnieść sprężyste ciasto. Rozwałkowywać, podsypując mąką i wycinać kółka. 2. Farsz: Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki, skropić olejkiem rumowym. Wymieszać z twarogiem i drobno posiekaną skórką pomarańczową, bardzo dobrze rozgnieść widelcem. Nakładać po łyżeczce farszu na wycięte z ciasta kółka, dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 4 min od momentu wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku. Podawać polane stopionym masełkiem z dodatkiem cukru waniliowego lub wg własnych upodobań.
Pierogi z twarogiem i bananami
Banany kroimy w plasterki, skrapiamy olejkiem
Pierogi z twarogiem i bananami
Wszystkie skąłdniki afrszu łączymy i rozgniatamy