Sposób przygotowania:
Pierogi z twarogiem i bananami
1. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko oraz szczyptę soli. Zrobić dołek, wlewać tyle przegotowanej letniej wody, aby zagnieść sprężyste ciasto. Rozwałkowywać, podsypując mąką i wycinać kółka. 2. Farsz: Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki, skropić olejkiem rumowym. Wymieszać z twarogiem i drobno posiekaną skórką pomarańczową, bardzo dobrze rozgnieść widelcem. Nakładać po łyżeczce farszu na wycięte z ciasta kółka, dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 4 min od momentu wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku. Podawać polane stopionym masełkiem z dodatkiem cukru waniliowego lub wg własnych upodobań.
zbysiowa
czekoladka_m